Hetki on käsillä -marttailta


Lahden Marttalassa vietettiin Hetki on käsillä -marttailtaa to 2.2.2017

Kässämartat Kirsi Peltola ja Arja Nurmi veivät vieraat marttahistoriaan tarinoin. Osallistujat askartelivat nappihyrrät ja pääsivät leikkimään hyrrillään kuin ennen vanhaan.
Pannukahvit kuparipannuista ja pitkopulla maistuivat pitsilakanoin koristelluissa pöydissä. Pannukahvia keitteli ruokamartta Sirkka-Liisa Kuusela.

Henkilön Itä-Hämeen Martat kuva.

Henkilön Itä-Hämeen Martat kuva.

Illan ohjelma:Marttaillassa lähdimme aikamatkalle 100 vuotta taaksepäin. Olimme ompeluseuroissa Itä-hämäläisessä pirtissä. Esitettiin pykäpistoparsima -näytelmäpätkä, joka oli tehty tintamareskin ympärille. Anni ja Martta tuskailevat, kuinka oppivat pykäpistoparsiman Lahjan heitä tarkkaillessa.
Nissisen Allin sanoin: ”Ei saa ajatella: en minä osaa. Täytyy opetella, ei auta!”
Siku -martalta homma sujui jo leikiten.

Kuulimme marttayhdistyksen alkuajoista tarmokkaan perustajan Lucina Hagmanin muistelemana . Täysi marttasali kuunteli hiirenhiljaa tätä vaikuttavaa Kirsi Vestebackan kirjoittamaa Lucinan kirjettä. Moni kuuli varmasti ensimmäisen kerran marttayhdistyksen perustamisen jännittävistä alkuvaiheista.

Naisia kannustettiin myös positiiviseen ajatteluun samaan tapaan, mitä tänäkin päivänä – ajattele toisesta hyvää, niin Sinusta itsestäsikin tuntuu paremmalta.  
Maria Nyströmin kirjoitus Emäntälehdessä 3/1904: "Jospa kaikki emännät ja tyttöset kahvikesteissään rupeaisivat puhumaan hyvää lähimmäisistään, silloin muuttuisivat kahvikestit kokonaan. Koettakaapa, niin saatte nähdä! Sellaisista kahvikekkereistä tulette kotiin paljo onnellisempina."

Sikun mainion kahvipuheen jälkeen nautimme oikeaa pannukahvia kerman kera tai teetä sekä pitkopullaa.

Näytetään IMG_9540.JPG

Näytetään IMG_9601.JPGEsitettiin näytelmä vuodelta 1907: Mattilan kamarissa. Mattilan emäntä kannusti Välipuron Miinaa äänestämään ja lukemaan lehtiä. Emäntälehti on juuri sopiva jokaiselle, jolla on vähän aikaa lukemiseen. Lehdessä on kirjoituksia kaikista naisia koskevista asioista ja maksaa vain markan!

Teimme ajan henkeen sopivan käsityön eli nappihyrrän.
Tarvitaan vain vahvaa lankaa (esim. kalalankaa) tai narua ja iso, painava (palttoon)nappi.
Pujotetaan lanka napin reijistä ja solmitaan lenkiksi umpisolmulla kiinni. 
Jos lankaa on vaikea saada reijistä läpi, käytetään apuvälineenä rautalangasta tehtyä "kierukkaa", jonka avulla vedetään lanka reijästä läpi.
Laitetaan nappi lankalenkin keskelle. Otetaan sormilla kiinni lankalenkin molemmista päistä ja pyöritetään ensin muutama kierros kierrettä. Aletaan vetää pienellä napakalla liikkeellä käsiä ulospäin, joilloin hyrrä alkaa pyöriä.
Hyrrätreeni auttaa selkävaivoihin; ensin hyrrätään kädet koukussa, sitten suoristetaan suoraan eteenpäin ja lopuksi nostetaan kädet ylöspäin. Alkuun voi olla hankalaa, mutta kun tekniikan oppii ja saa hyrrän pysymään liikkeessä, ei sitä malta lopettaa. Mukavaa ja hauskaa hyrräilyä!

Henkilön Itä-Hämeen Martat kuva.

Henkilön Anna Aunola kuva.

Ohessa video nappihyrän teosta:
Hetki on käsillä - nappihyrrä

Esillä oli tekstiilien tuunausideoita, kuten  pyöreä kohotusliina vanhasta pöytäliinasta, leipäpussi vanhasta pellavapaidasta, liian pienien vaatteiden korjaamista, reikien paikkaamista, pipoja ja huiveja vanhoista trikoovaatteista, essuja ja hameita vanhoista farkuista.
Kannustettiin kokeilemaan pykäpistoparsimaa, joka helppo ja nopea tapa parsia suuriakin reikiä.Mietimme myös korjausideoita vierailijoiden vaatteisiin, esim. upeaan mustaan Marimekon villamekkoon, johon koit olivat tehneet reikiä sinnetänne. Ideoimme ne peitettäväksi virkatuilla kukilla, jolloin mekosta tulee upean värikäs kukkatarha. Myös strutsinnahkaliivi vaati hieman muotolaskoksia, jotta siitä tulee istuva. Vanhoille koristetyynyliinoille tulee käyttöä leivonnaisten kohotusliinoina, vanhat aidot villapaidat saavat uuden elämän huovutettuna ja paloiksi leikattuna tilkkuneuletakkina.

Palasimme nykyaikaan ja kuvautimme itsemme vanhassa marttakuvassa. Hauska tapa päästä mukaan vanhaan ompeluseuraan.

Hetki käytettiin aikaa vanhohen muisteluun ja saimmekin kuulla ihania tarinoita menneiden aikojen marttailloista, sillä moni on päässyt oman mummon mukana kokemaan niitä.

Illan loppuun lauloimme reippaasti Marttalaulun: Päivä kun paistaa pirttihin pieneen.
Osallistujat saivat mukaansa ensimmäisen Emäntälehden vuodelta 1902.

Palautteen mukaan historiamuistelot, korjaus- ja tuunausideat, kahvittelut, nappihyrrä ja valokuvaus kiinnostivat osallistujia.
Kommentteja illasta:
- mukava, iloinen, rento, hilpeä, leppoisa, hyvä, hieno ja lämmin tunnelma
- innostuneet valmistelijat
- sopivan mittainen
- olisi voinut olla enemmän korjausjuttuja ja enemmän käsillä tekemistä
- upea kokonaisuus, panostettu kaikkeen (kattaus,pannukahvi, upea tuunausnäyttely), monipuolinen historiakooste, sopivan helppo ja hauska kässäys
- järjestäjien sulava yhteistyö
- mukavaa ja mielenkiintoista tietoa martoista
- lisää vastaavia iltoja eri teemoilla höystettynä Itä- Hämeen marttojen historialla
- iloinen puheensorina täytti heti tilan, kun ohjelmat loppuivat, aivan kuin marttaillassa
- sydämellinen kiitos, erinomaista oli se, että yhdistys- ja jopa piiritason martat kokoontuvat
- juhlan tuntu, oli selvästi käytetty aikaa suunnitteluun ja valmisteluihin, kiitos järjestäjille


Laineen Ritvan tekemä ristipistotyö.

Pöytäkoristeena oli tuunatut tulppaanit: terälehdet pullautettiin kuperaksi eli käännettiin kokonaan ulospäin auki, jolloin syntyy näyttävä kukka. Maljakkoina oli säilyketölkki, joka on päällystetty marttakankaalla. Kermapullona toimi lasinen smoothiepullo, joka tuunattu marttamaiseen kuosiin.


Hetki on käsillä -tapahtumat ovat Marttojen lahja 100-vuotiaalle Suomelle.
Marttojen työpajassa, uudessa ompeluseurassa, eri-ikäiset ihmiset opettelevat yhdessä käsillätekemistä sekä tekstiilien korjaustaitoja. Samalla he saavat elämyksiä ja tietoa suomalaisten vaikuttajanaisten merkityksestä, kun nämä kouluttivat koteja ja innostivat naisia äänestämään sata vuotta sitten.

Lisätietoa Hetki on käsillä -ompeluseuroista:  http://www.martat.fi/marttailu/tapahtumat/toimintavinkkeja/tapahtumat-2017/hetki-on-kasilla-ompeluseurat/

Kannustamme muitakin marttoja järjestämään ompeluseurat/historiatapahtuman. On todella mukavaa sukeltaa menneeseen aikaan ja haalia mummojen aikaisia tavaroita tapahtumaa varten.
Ihanat vanhat marttamekot, huivit, pitsilakanat, virkatut ja neulotut liinat, kuparipannut, reseptit ja ohjeet saavat arvoisensa paikan tällaisessa tapahtumassa.
"Pitää tuntea historia, jotta voi ymmärtää nykyaikaa."

Lämmin kiitos kaikille iltaan osallistuneille; vieraat tekevät tapahtumasta juhlan!
Iloiset puuhamartat: Kirsi, Siku ja ArjaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina :)